Café L’Amerique

Over de kunstenaar

Matty Maas

Mijn naam is Matty Maas, de fotografe achter “Fotografie Natuurlijk”. 

Ik ben altijd geïnteresseerd in de verhalen achter de mens, deze verhalen leg ik graag vast in beeld. Dit zie je terug in mijn reportages die ik maak op bruiloften, tijdens familieportretten, uitvaarten en evenementen. 

Ik fotografeer zoals het is, menselijke relaties in alle schoonheid, drama’s, verdriet en blijheid. 

Naast deze reportages maak ik ook vrij werk van sfeervolle minimalistische stillevens van bloemen en planten, waar kleur en licht een belangrijke rol spelen. 


Website

Over de tentoonstelling

Als documentair fotograaf, wilde ik altijd al eens een geënsceneerde fotoserie maken, zelf een verhaal creëren met figuranten in een bepaalde setting. 

In juli 2021 kreeg ik die kans. 

Ik kon een fotoshoot organiseren in Café L’Amerique, de plek waar de tijd 25 jaar stil heeft gestaan.
Samen met familie en vrienden heb ik een fotoserie neergezet waar ik enorm blij van werd. Alleen al de voorbereidingen van het bedenken welke outfits, accessoires en kapsels we zouden kiezen was al erg bijzonder en leuk om te doen. Op deze fotoserie kreeg ik zoveel leuke reacties, dat ik besloot om een fotoproject te starten. 

Iedereen kon zich aanmelden om samen met mij een verhaal te creëren die ik ging vastleggen in beeld. Kleding etc. moest ieder zelf regelen, dat was al een deel van de voorpret en hoorde bij het project. 

De gasten die binnenkwamen waren allemaal heel enthousiast, hadden kleding gehuurd, gekocht in tweedehands winkels, en zelfs de zolder werd ondersteboven gehaald op zoek naar de trouwjurk van toen. 

Sommige gasten kenden het café van vroeger, hadden er zelf gebiljart, of dronken er hun eerste biertje. Anderen vonden het een unieke kans om een bijzonder familieportret te maken. 

In drie maanden tijd heb ik meer dan 50 verhalen mogen fotograferen op deze bijzondere unieke plek die binnenkort verdwijnt.  

Mijn fotoproject is bij velen opgevallen, Omroep Gelderland heeft opnames gemaakt, De Gelderlander heeft een artikel geplaatst, een documentaire over het café en mijn fotoproject is in de maak en binnenkort komt er het boek uit met de verhalen in woord en beeld. 

 

Deze tentoonstelling wordt ondersteund door Rozet Komma – het podium/platform van, door & voor Arnhem – mede mogelijk gemaakt door het FCP.

Lees meer
Lees minder

Luisteren

Soundcloud aflevering met een titel


Foto's en video's