Het nieuwe Arnhems spelalfabet

Over de kunstenaar

Jill Mathon - Desiré van den Berg - Sanneke Awater

Journalist Jill Mathon en fotograaf Desiré van den Berg zijn de ontwikkelaars van Het Nieuwe Spelalfabet dat in november 2021 gelanceerd werd.

Met Het Nieuwe Spelalfabet probeert Mathon mensen aan het denken zetten: ,,Waarom bestaat ons spelalfabet bijna alleen maar uit witte mannennamen? Nederland heeft toch ook nooit uit alleen maar witte mannen bestaan’’, stelden zij.

Met hun toestemming maken we een Arnhemse variant op het alfabet.

Fotograaf Sanneke Awater bracht de naamdragers in beeld.

 


Over de tentoonstelling

De meesten van jullie kennen het spelalfabet. Anton, Bernard, Cornelis…. Een beetje ouderwets is het wel ‘dus hoog tijd voor een update’ dacht Jill Mathon, initiatiefneemster van het nieuwe spelalfabet. Een spelalfabet dat meer divers, inclusief en meer van nu is. In plaats van Anton tot Zacharias gaan we nu Van Ali tot Zeynep.

In ons thema ‘wij zijn de stad’ portretteren we naamdragers uit Arnhem en omgeving (v/x/m).
Van jong tot oud.

Dit zijn de namen van het nieuwe spelalfabet

Ali – Bo – Celine – Daniël – Eva – Fatima – Guus – Hidde – Iris – Jordi – Kevin – Lorenzo – Mila – Naomi – Omar – Patrick – Quinten – Ruben – Samira – Tamara – Ursula – Valentijn – Wendy – Xavi – Yfke – Zeynep

Lees meer
Lees minder

Foto's en video's

Ik ben Ali, ik woon in Arnhem. Een bijnaam heb ik niet echt en mijn naam wordt ook niet zo vaak afgekort. De naam Ali is klein en ook een mooie naam.

Ik heb doe van alles, Ik hou van duiven en doe hier ook wedstrijden mee, vooral met Turkse duivenm een speciale soort.
I
k heb een ambersteencollectie en een horlogecollectie.
 

Ik ben Bo en ik ben interieurontwerpster. Ik ben niet naar iemand vernoemd, mijn ouders wilden mijn naam compact houden, een niet te moeilijke naam en ook geen naam die je kan afkorten, dat is het verhaal achter mijn naam. Eigenlijk heb ik vrij weinig bijnamen gehad, het is wel saai maar anderzijds werd het er niet altijd beter van dus ze hielden het eigenlijk altijd bij Bo. 

Ik vind het superleuk om Bo te heten ook omdat je het in mijn generatie niet heel erg vaak hoort, in mijn oren klinkt de naam Bo heel erg spontaan en de naam past goed bij mijn karakter.  

Ik vind het superleuk dat de naam vervangen wordt naar Bo omdat het toch iets vernieuwends is ten opzichte van de naam die het eerst was. 

Céline

Mijn naam is Celine en ik ben theater docent en theatermaker.

Mijn ouders hadden mij eigenlijk eerst Eline genoemd en toen had mijn moeder iemand ontmoet op zwangerschapsyoga die net een baby had gekregen voordat mijn moeder ging bevallen en zij had haar dochter Eline genoemd en daar baalde mijn moeder heel erg van want ze wou origineel zijn. En toen op dat moment hoorde ze Celine Dion en toen dacht ze dat dat ook wel een leuke naam was.

Het is niet zo dat ik naar Celine Dion ben vernoemd maar dat was wel de inspiratie om een c voor Eline te plakken. 

Ik word ook wel vaak Lien genoemd of Lienebel, vroeger op de basisschool was het C’tje en op Artez noemden ze me C, best wel verschillende bijnamen.  

Ik vind het heel leuk dat mijn naam in het nieuwe alfabet komt want ten eerste wordt mijn naam altijd verkeerd geschreven, het wordt heel vaak met een s geschreven dus hopelijk gaat het duidelijk worden dat mijn naam met de c begint en vaak wordt mijn naam anders uitgesproken, dat vind ik niet heel erg maar ik vind het wel leuk dat meer mensen mijn naam gaan zeggen. 

Mijn naam is Daniël, ik woon in het centrum van Arnhem naast de Eusebiuskerk. Mijn ouders hebben een eigen yogacentrum en die zijn daar al jaren mee bezig. Toen mijn moeder in verwachting was van mij toen was ze aan het mediteren en ze kreeg de naam Daniël doorgegeven, dat is een Hebreeuwse naam. Mijn ouders zijn allebei wel Christelijk opgevoed maar ze zijn daar beiden op een gegeven moment mee gestopt. Ik ben verder ook niet mee opgevoed en ik heb daar verder geen persoonlijke band mee.  

 Wat ik wel erg bijzonder vind is dat mijn ouders naar een avond waren geweest waar een helderziende was. De persoon daar had tegen mijn ouders gezegd dat ze een dochter zouden krijgen die Suzanna heet en ik heb gelezen dat in de Bijbel Daniël Suzanna haar leven red. Mijn ouders zeggen vaak Daan en mijn dichtstbijzijnde vrienden ook. Ik heb ook een aantal rare bijnamen, mangoDaan en nog een hele lange lijst maar ik kan even niet op andere goede bijnamen komen. 

 Ik ben veel bezig met de publiekssector, ik ben vanaf jongs af aan al bezig met de politiek en ik ben daar wel activistisch in, verder werk ik voor de vegetariërsbond en ik ben veel bezig met voeding en gezondheid, dit heb ik ook gestudeerd in Wageningen. Voor de vegetariërs bond werk ik op de maatschappelijke zaken, daar ben ik meer bezig met hoe wij ons profileren en waar wij ons precies allemaal mee bezig zijn en een stukje organizing, de samenleving organiseren voor onze zaak en de belangen behartigen van vegetariërs en veganisten. 

 Ik vind het heel leuk dat Daniël is opgenomen in het spelalfabet, anders was ik hier ook niet geweest natuurlijk. Daniël is een naam die veel voorkomt, ik heb veel Daniëls ontmoet in mijn leven en ik denk dat de naam heel bekend is voor veel mensen en dat het daarom een goede naam is voor de D in het spelalfabet. 

Mijn naam is Daniel Tomas. De meeste mensen korten  mijn naam af tot Daantje. Dat is wel grappig want ik ben 1,95 m lang. Of Daanpiaan wordt ook vaak gezegd omdat ik piano speel. En Pianiël ook.

Ik ben niet direct naar iemand vernoemd maar mijn ouders waren fan van het boek The Unbearable Lightness Of Being en daar speelt een Tomas in en de hoofdrolspeler in de film heet Daniël, dus daar komt het vast van.

Ik ben wel tevreden met mijn naam. Mijn naam is internationaal dus mijn naam wordt overal hetzelfde uitgesproken.

Hoi ik ben Eva en ik woon in Oosterbeek. Ik ben muziekdocent, dirigent en muzikant. Ik heet Eva, mijn ouders hebben mij niet per se vernoemd maar vonden het gewoon een hele leuke naam. 

Als bijnaam heb ik eigenlijk niet echt voorbeelden maar ik word eigenlijk altijd Eef genoemd, zeker door vrienden, familie en mensen in mijn kring. Ik vind het best een eer dat Eva in het spelalfabet zit, ik ben er blij mee en vind het mooi. 

Mijn naam is Eva en ik ben illustrator en artiest en sinds kort ook een schrijver. Ik ben heel erg blij met mijn naam, maar ook een klein beetje niet want ik ken heel veel mensen die ook Eva heten. Mijn beste vriendin heet ook Eva dus dat kan af en toe een beetje verwarrend werken maar het is een hele herkenbare naam, heel zacht en ook kort maar krachtig dus ik ben er blij mee.  

Ik ben vernoemd naar de hond van mijn vader, die heette ook Eva en hij vond dat een hele mooie naam. Ik heb bijna Evita geheten maar mijn vader heeft dat gestopt, hij wilde Eva, de naam van zijn hond. 

Mensen noemen me meestal gewoon Eva, sommige mensen noemen me ook Eef, ik heb een tijdje een bijnaam gehad en dat was evil, dit was door mijn vriendinnen op de middelbare school bedacht maar over het algemeen word ik Eva genoemd. 

Ik ben Fatima en ik ben wijkcoach in een van de Arnhemse wijkteams. Mijn naam wordt soms wel eens afgekort, ik word wel eens Fatje genoemd, Faat of Tima. 

Mijn ouders hebben mij de naam Fatima gegeven omdat ik vernoemd ben naar de jongste dochter van onze profeet, Mohammed, Vrede zij met Hem, de jongste dochter van zijn eerste vrouw. Zij wordt in de Koran vele malen genoemd, ik ben vereerd om deze naam te mogen dragen.  

Ik vind het geweldig dat mijn naam bij de F van Fatima staat en dat het dus geen Ferdinand meer hoeft te zijn, dat het eigenlijk van alles mag zijn, ook Fatima en dat we niet meer zo vasthouden aan hoe hoort het, het mag veel meer zijn dan alleen dat. Ik vind het heel mooi. 

Fatima

Ik heet Guus en ik speel gitaar, ik tennis en ik zit nog op school. Ik ben niet vernoemd, ik zou eerst eigenlijk Willem heten, waar ik zelf eigenlijk helemaal niet blij mee ben maar mijn ouders hadden uiteindelijk een lijstje gemaakt en besloten om mij Guus te noemen omdat ze dat toch wat mooier vonden dan Willem.   

Ik heb echt genoeg bijnamen, sommige bijnamen zitten niet eens in de buurt van de naam Guus, mijn vrienden noemen me voornamelijk Guus want afkorten met deze naam gaat een beetje moeilijk. Ik vind het heel leuk dat mijn naam in het spelalfabet zit, voornamelijk ook omdat ik de naam Guus echt niet had verwacht, het is misschien ook al een wat oudere naam maar dat bleek dus best mee te vallen. Ik vind het zelf ook echt een mooie naam, niet omdat ik Guus heet maar het is een makkelijke naam en klinkt mooi.  

Guus

Ik ben Guus en ik zit nog op school, op het Karel de Grote college in Nijmegen. 

Ik vind het leuk om toneel te spelen, dit doe ik nu al acht jaar in Rozet. Ik heb een bijnaam in mijn vriendengroep, ik word wel een kleine genoemd als een soort van oud grapje want ik was vroeger echt veel kleiner voor iemand van mijn leeftijd dan dat ik nu ben, daar komt mijn bijnaam van.  

 Ik ben vernoemd naar mijn opa, zijn naam is ook Guus, en hij zei tegen mijn moeder, als je ooit een kind krijgt en je vernoemt hem naar mij dan krijgt hij een fietsje van mij en dat fietsje heb ik uiteindelijk ook gekregen. 

Ik vind het heel leuk dat mijn naam nu in het spelalfabet zit, want ik ken niet heel veel mensen met mijn naam dus ik vond het wel bijzonder dat het uitgekozen was. 

Ik heet Guus, ik ben klarinettist, saxofonist en orkestleider van de Guus Tangelder Bigband.  

Ik heb drie namen zoals dat toen gebruikelijk was, mijn moeder is een Oostenrijkse, ze komt uit Wenen, mijn doopnaam is Gustaaf. Dus dat is mijn anekdote op de naam die uiteindelijk als de roepnaam Guus is geworden.  

De eenlettergrepige naam voldoet meestal, als je zegt Guus. De naam Guusje, ik denk dat ik mij nooit zo heb gedragen. Niet de verbastering maar de verwijzing naar de doopnaam Gustaaf als je bijvoorbeeld een ticket koopt om te vliegen dan komt de naam Gustaaf goed van pas. Dat klinkt ook wat meer internationaal. 

Hidde

Ik heet Hidde en ik ben negen jaar. Mijn hobby’s zijn gitaarles, ik zit op streetdance en ik zit op zeilen.  

Ik ben vernoemd naar mijn pake, dit is in het Fries opa, en hij heette Andries. Mijn vrienden noemen mij gewoon Hidde.  

 Ik ben wel heel blij met mijn naam en ik ben ook wel blij dat het met een H begint, ik vind het een mooie en leuke letter.  

Ik ben Iris en ik ben goudsmid. Ik heb een paar voorwerpen meegenomen, onder andere mijn werkschort die ik om heb, een klein aambeeld en een hamer omdat ik goudsmid ben en omdat ik daar les in geef en mensen leer edelsmeden om zelf hun sieraden te maken. 

Volgens mij is de naam Iris een Joodse naam. Mijn moeder had een bloemenwinkel en er is een bloem met de naam Iris. Ik vind het erg leuk dat de i van Iris in het spelalfabet zit. 

De enige naam die we in Arnhem nog niet hebben kunnen vinden: Jordi.
Maar hij moet ergens zijn. Ken jij een Arnhemse Jordi? Mail dit dan naar communicatie@rozet.nl en dan maken we het Arnhemse spelalfabet compleet.

Ik ben Kevin Janssen, manager van Vitesse betrokken, dit is de maatschappelijke stichting van de voetbalclub Vitesse. Mijn ouders hebben mij vernoemd naar de voetballer Kevin Keegan, destijds voetballer bij Liverpool maar daarnaast ook bij Hamburg.  

De bijnaam die ik vroeger heb gekregen is breker, dat heeft met mijn voetbalkwaliteiten te maken omdat ik niet kon voetballen maar wel bikkelhard was.  

Mijn vrouw maakte laatst nog een grapje over dat de naam Kevin in elke film wel voorbijkomt, zelfs in een Nederlandse serie daar is een varken genaamd Kevin dus je ziet de naam steeds vaker.  

Ik vind het leuk dat de naam Kevin voorkomt in het spelalfabet. 

Ik ben Kevin, ik ben grafisch ontwerper en kunstenaar en ik werk hier in Arnhem en in Amsterdam.  

Er zit niet echt een verhaal achter mijn naam, het is ook best een gangbare naam. Ik heb weleens aan mijn vader gevraagd waarom ze zo’n standaard naam voor me hebben bedacht en toen zei hij, dat moet je aan je moeder vragen, kennelijk ging zij daarover. Als het aan mijn vader had gelegen had ik Giovanni geheten.  

Ik heb heel veel bijnamen gehad over de jaren heen, ik heb ook best wel lang gerapt, hier in Arnhem was ik best wel actief in de rapscene en daar stond ik bekend als North of Kicks.  

Eigenlijk alle andere namen die beginnen met Kevin daar word ik naar vernoemd. Ik vind het natuurlijk leuk dat mijn naam in het spelalfabet voorkomt, het is een van de meest westerse namen in het Arnhemse spelalfabet denk ik, maar toch ben ik wel blij om onderdeel uit te maken van zo’n project en ik vind het ook goed dat het spelalfabet geüpdatet wordt omdat het al wat ouder was. 

Lorenzo

Mijn naam is Mila en ik doe op dit moment havo 4 aan het Ulenhof College in Doetinchem. Ik ben klimaatactiviste en ik zit bij onder andere Fridays for future Arnhem Nijmegen en ik zit bij Extinction Rebellion Youth.  

Mijn ouders waren op vakantie in Frankrijk en ze reden met de auto langs een plaatsje, die naam van dat plaatsje leek op Mila, ze vonden het leuk klinken en toen wisten ze dat ze mij Mila wouden noemen. Ik word ook vaak Mil genoemd als afkorting van mijn naam. Ik hou heel erg van het spelen van bandy, dat is een soort van ijshockey maar dan op een groter veld, met grotere teams en je speelt het met een bal. 

 

Ik vind het heel erg leuk dat mijn naam in het spelalfabet zit, ik ken ook best veel mensen die Mila heten, volgens mij 6 dus dat vind ik wel leuk. 

Ik ben Mila en ik werk in het centrum van Arnhem als handhaver. Mijn moeder zag de naam Mila in een roddelblad staan en dacht dat is wel echt een sprekende naam, vooral uit het jaar dat ik geboren ben komt de naam Mila niet vaak voor. Sommige mensen noemen me wel eens Mi of Mil, eigenlijk de kortste namen die je je kan bedenken.

Ik vind het wel een eer en vooral heel erg mooi om in het spelalfabet te staan met mijn naam. 

Ik heet Naomi en ik ben danser, ik studeer aan de dansmakeropleiding op ArtEZ, de hogeschool voor de kunsten, ik studeer om professioneel danser te worden.  

Mijn naam komt deels uit de Bijbel maar ik weet ook dat mijn ouders het een erg mooie naam vonden en dat ze de avond voordat mijn moeder beviel een film keken met een hoofdrolspeelster genaamd Naomi en tijdens dat er in de film de naam Naomi werd geroepen braken de vliezen van mijn moeder. Dit was echt een teken van mijn dochter moet Naomi heten.  

Veel mensen noemen mij gewoon Naomi, ik heb niet echt een bijnaam maar als mensen een bijnaam hebben is het vaak wel Naoom.  

Ik vind het erg leuk dat mijn naam in het spelalfabet zit, ik had het niet echt verwacht. 

Zelf ken ik niet veel Naomi’s. Ik ben heel erg blij met mijn naam en ik ben trots dat ik een Naomi ben. 

Naomi

Mijn naam is Omar, ik heb veel hobby’s en beroepen. Ik heb een eigen gym in Malburgen, Omars gym, dit is een stichting en ik werk in de Stichting van Omars gym. Daarnaast ben ik ook nog pedagogisch medewerker in de zorg en daarnaast ben ik ook bestuurslid bij Arnhemse Straatcoaches. 
 
Ik denk dat ik vernoemd ben naar iemand van de Islam, het was een vriend van de Profeet. De naam Omar is voor iedereen makkelijk, af en toe proberen mensen mij uit te lachen, vooral wat kleinere kinderen als oma maar het is nog met de r erachter dus Omar. 

Mijn naam is Patrick. Ik heb een eigen bedrijf in de mode, daarin werk ik als ontwerper, illustrator en stylist.  

Ik ben heel erg blij met mijn naam, ik mag niet klagen. Mijn tweede naam is Jan, ik ben vernoemd naar mijn opa, dat vind ik heel erg mooi. Mijn volledige naam is Fries, dat zijn mijn roots en daar ben ik erg trots op. En ik maak altijd de grap dat ik als Patrick zijnde mijn eigen dag heb. 

De naam Pat paillet is wel echt op het lijf geschreven, die naam wordt ook wel vaak gebruikt, Pat of patty of iets in die trant wordt ook wel gebruikt. Ik ga wel echt door het leven als Patrick dus mijn tweede naam Jan gebruik ik alleen als ik iets moet ondertekenen, ik word nooit Jan genoemd, misschien vroeger een keertje als mijn moeder boos was maar verder echt niet.  

Ik ben Quinten en ik woon in Schuytgraaf. Ik voetbal heel graag en ik keep heel graag.  

Ik ben Quinten en ik woon hier in Arnhem. Ik ben beeldend/geluid kunstenaar en muzikant, ik geef les, ik ontwikkel ook lessen, ik lees veel, ik denk veel en ik probeer hier en daar die hele zaken door elkaar heen te gooien want duidelijkheid is dodelijk. Tussen al die domeinen zit er wel overspringingen en besmettingen die heel goed zijn, hoe vuiler hoe beter in die zin.   

Toen ik gedoopt werd, werd die vraag natuurlijk aan mijn ouders gesteld, ik ben geboren en opgegroeid in Suriname. Mijn ouders vonden Quinten Matsijs een hele goede schilder, Quinten Matsijs is een middeleeuwse schilder en toen kwamen ze op die naam. 

Ik heb geen doopnaam, ik heet gewoon Quinten Dierick. Vroeger zijn er wel namen voor mij verzonnen of namen die hip klinken. Mijn vriendin noemt me Qupie maar ik reageer daar dan ook op. 

Ik ben Ruben en ik ben danser, al heel mijn leven lang, ik dans bij Introdans.

Ik heb geen bijnaam, ik word meestal wel Ruub of Ruubje genoemd omdat ik klein ben. Ik ben naar niemand vernoemd, mijn ouders vonden Ruben gewoon een hele leuke naam die je in 1991 nog niet heel veel hoorde, dus zodoende werd het Ruben.

Dat Ruben nu in het spelalfabet staat is natuurlijke hartstikke leuk, het werd misschien wel eens tijd om een keer het alfabet te vernieuwen en een andere kijk te geven op de letters dus ik ben er heel blij mee. 

Ik heet Samira, ik woon in Arnhem Zuid, vlakbij Kronenburg. Ik heb twintig jaar bij een zorgverzekeraar gewerkt. Ik ben twee jaar geleden boventallig verklaard en ik ben gaan kijken naar wat ik echt wilde doen en pedicure kwam naar voren en dat vond ik heel erg leuk om te doen en ik ben verder gaan studeren als medisch pedicure, dat doe ik nou een jaar. Ik vind dat heel erg leuk om te doen, het is ook heel erg dankbaar werk. 

Ik hou heel erg van wandelen, dat is met name gekomen door Corona, alle sportscholen gingen dicht dus toen ben ik gaan wandelen. 

Ik ben vernoemd naar een zangeres en mijn broer die vond een zangeres genaamd Samira, woonde toen in Marokko, een hele mooie naam en toen ik werd geboren ben ik naar haar vernoemd. Ik word heel vaak Sam genoemd. 

Mijn naam is Samira. Ik kom uit Brabant, daar ben ik geboren en getogen en ik woon nu bijna zeven jaar in Arnhem. Eigenlijk heb ik geen link met Arnhem, ik ben gescheiden en mijn ex kreeg een nieuwe vriendin hier in Arnhem, wij hebben een kind en die had hier betere opties met op zijn opleiding dus ik ben hem achterna gegaan. 

Ik ben actief bij theatergroep Overmalbruggen. 

Nu vind ik mijn naam leuk, vroeger vond ik dat niet, want ik ben half Marokkaans en mijn ouders waren al gescheiden toen ik heel klein was dus de Marokkaanse invloeden kwam niet meer. Ik heet Samira Fatima, dat vond ik vreselijk maar nu ben ik er heel blij mee, als je ouder wordt dan waardeer je het meer.  

Ik word gewoon Samira genoemd, vroeger was het Sam of Sammie. Mijn stiefvader noemde mij ook wel eens Willie of ‘die kliene’ want ik kom uit Brabant.  

Ik ben Tamara en ik werk als HR-adviseur bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Mijn ouders zijn aan mijn naam gekomen omdat mijn moeder, ze denkt zelf een Russische zangeres, op televisie zag, met de naam Tamara, Tamara Lund, we hebben er nog even naar gezocht maar volgens mij is ze Fins maar zo is ze aan mijn naam gekomen.  

Er zijn wel vrienden en bekenden die mijn naam afkorten, toen ik nog volleybalde werd ik weleens T, op z’n Engels, genoemd en tijdens mijn studietijd was het wel eens tammie en mijn moeder zegt wel eens Tamaar, dus zij laat het laatste stukje weg.  

Heel leuk dat mijn naam in het spelalfabet staat, ook wel verassend en mooi. 

Ik heet Tamara en ik ben musicus, componist, fotografe en filmmaker. Ik ben niet naar iemand vernoemd, volgens mij is het een Bijbelse naam. Mijn vader is wel erg religieus, mijn moeder dan weer niet. Ik heb 5 broers en 3 zussen en wij hebben alle 8 een Bijbelse naam dus ik denk dat het daarvan komt. 

Ik heb één bijnaam die heel vaak gebruikt wordt en dat is TamTam en dat vind ik best wel grappig omdat het ook een instrument is en het betekend ook een soort van herrie terwijl ik best wel stil ben in het dagelijks leven, dat vind ik best wel grappig. Een andere bijnaam is Tamarabbit, dit komt van een spelletje en dat is een beetje gebleven en soms word ik taartje genoemd of dat soort dingen.  

Ik vind het heel leuk dat mijn naam in het spelalfabet staat, vroeger was ik nooit zo blij met mijn naam, nu vind ik het best wel mooi omdat het ook best wel internationaal is denk ik en het komt ook niet zo vaak voor. 

Ik ben Ursula en ik ben gastvrouw in de bibliotheek. Ursula betekend zo sterk als een beer dus dat vond mijn vader wel mooi. De meeste mensen noemen bij Urs of Ursje.  

Dat Ursula in het alfabet staat vind ik hartstikke leuk, er zijn niet zo heel veel mensen die Ursula heten. 

Ik heet Ursula, ik woon in Arnhem en ben geboren in Duitsland. In de familie word ik Ulla genoemd en als ik telefoneer met mijn familie in Duitsland moet ik toch wel wennen dat ik daar die naam gebruik en dat het hier even Ursula is. In Keulen op een gegeven moment dat er 100 vrouwen waren vermoord, ik denk dat daar mijn naam vandaan komt.  

Nederland heeft plotseling een nieuw alfabet waar ik in sta met mijn naam, leuk. 

Valentijn

Valentijn

Ik ben Wendy, ik woon in Arnhem en ik ben psycholoog. Mijn zus heet Aisha en daar hadden mijn ouders een heel mooi verhaal over, dus toen heb ik gevraagd hoe komen jullie aan de naam Wendy en toen was het verhaal dat mijn vader, hij is docent, had een leerling met de naam Wendy, de leerling was niet zo leuk maar de naam vond hij wel heel leuk.  

De meeste mensen zeggen Wen. Ik vind een leuk idee, het nieuwe spelalfabet. 

Wendy

Ik heet Wendy en ik ben wandelcoach. Ik ben vernoemd naar mijn oma, de moeder van mijn moeder, zij heet Wilhelmina we noemen haar mien, mijn ouders wilden per se een naam die begon met de letter w, dus de keuze was Wilma of Wendy en uiteindelijk hebben ze voor de naam Wendy gekozen. 

Ik word eigenlijk nooit Wendy genoemd, bijna altijd Wen en mijn ouders en mijn broer noemen me Wentje want ik ben de kleinste en jongste thuis want ik heb nog een grotere broer maar ik ben ook letterlijk de kleinste thuis. Vrienden noemen me eigenlijk ook altijd Wen. Wendy is een naam die je nu niet meer zo veel hoort. Ik ben zelf in 1980 geboren, toen hoorde je het wel veel, eind jaren 70, begin jaren 80. Maar nu zijn er niet veel kinderen die geboren worden die de naam Wendy krijgen, tenminste dat hoor ik weinig om mij heen. Dus ik vind het bijzonder dat de naam Wendy is gekozen.

Wilhelmina was ook wel grappig geweest omdat ik eigenlijk ook zo heet. Ik vind het eigenlijk wel een eer en ik ben wel trots op deze naam. 

 

Xavi

Xavi

Xavi

Xavi

Ik ben Xavier, ik werk bij Rijnstad als jongerenwerker. Mijn naam wordt best vaak verkeerd uitgesproken, het is een Franse naam.

De meeste mensen noemen me Xavi soms ook Xav maar Xavi toch wel het meest,

Ik ben Yfke en ik ben functioneel beheerder bij de gemeente Vijfheerenlanden en ik kom uit Arnhem.

Ik weet niet waar mijn ouders precies de naam vandaan hebben of hoe ze erop zijn gekomen, het is een Friese naam maar ik ben zelf niet Fries, ik kom uit Arnhem maar mijn ouders vonden het gewoon een mooie naam en verder zit er geen spannend verhaal achter.

Veel mensen zeggen Yf als afkorting, het wordt ook nog wel vaak verkeerd uitgesproken als mensen me niet kennen spreken ze mijn naam uit als Ijfke. 

 Ik vind het wel leuk dat mijn in het spelalfabet zit, het is volgens mij geen hele bekende naam dus ik denk dat hij hiermee ook wat meer bekendheid kan krijgen. Ik was ook wel een beetje verbaasd omdat het dus in mijn geval nog steeds verkeerd wordt uitgesproken dus ik vraag me af in hoeverre het meteen duidelijk is dat je Yfke met een ‘ie’ is.  

Ik ben Zeynep en ik woon in Arnhem. Mijn naam is Turks en ik ben vernoemd naar mijn groot groot oma. Mijn naam betekend schoonheid. 

Ik heb veel hobby’s, ik wandel, ik lees veel en ik ben vrijwilliger bij het Focus filmtheater. Ik ben erg blij met mijn naam.